Van internet!!

2012.06.19. 18:27

Hello everybody!! :)

Szóval végre van net, bár csak itt az egyetemen, de igazából nem para, mert itt lakunk 2 percre, de kezdjük előről. :)  Tehát megérkeztünk a reptérre, és kijöttek értünk autóval, bár egy órát várni kellett. Ha egy nappal később jövünk, akkor csak a Malmö Central Stationnél szedtek volna minket össze. Hát az első dolog amivel szembesültünk az volt, hogy itt minden ZÖLD. Nagyon szép zöld, és sok a mezőgazdasági terület. Bár ez a Skane, ez a tartomány vagy mi ahol vagyunk, még a legmelegebb, így nem nagy csoda, hogy itt nyomatják a mg-t. Amúgy Alnarp tényleg annyi, mint amit a google maps-en láttunk: egy nagy park és az egyetem. De nagyon szép, ezt nem győzöm hangsúlyozni. Aztán elszállásoltak minket, lányok a campus-on, fiúk a szomszéd faluban, fél óra gyaloglásnyira innen, Burlovban, de ott legalább shopping center meg Lidl van. A mi szállásunk tök jó, bár Gyöngyösön jobb volt, hiába vagyunk most külön szobákban. Akkora egy szoba, hogy táncolni lehet benne, 2 gardróbszekrénnyel, van egy közös konyha, egész jól felszerelve, és a fürdő az, ami közös. Sajnos a wc egy helyen van, tehát ha valaki fürdik, és bezárja az ajtót- bár van függöny, tehát nem kéne bezárni...-,  akkor nem lehet bejutni, de 2 fürdőszoba van és szerencsére a másiknak nem lehet zárni az ajtaját. A fiúk meg este átjöttek siránkozva, hogy mekkora pocsék helyen vannak, tiszta multi-kulti lakótelepen, egy darab svéd nem volt, és a szoba is hogy néz ki (bár net van). Tökre megsajnáltam őket, de amikor másnap dél körül átmentünk vásárolni, és milyen rohadt drágák itt a kaják!, akkor megnéztük hol vannak, és tök szép kis lakótelep, hát a szoba egy kicsit lepukkant, mert orosz srácok laktak ott előtte, de egy három szobás, teraszos apartman, teljesen elfogadható. Akkor ott megebédeltünk, és utána visszajöttünk a capmusra, ahova megérkezett Fruzsi is, meg úhgy a többi ember. És akkor volt az első vacsi, ahol megörültünk így tavaly Ecocyclesek egymásnak (nem sok, egy olasz, 2 lengyel és egy szlovák srác), és volt fini bagett svéd húsgolyóval (XD) és virslivel, meg volt lazac meg olyan amit én nem eszek, és Sándorék hoztak vagy 200 liter bort otthonról. Úgyhogy ittunk, és kinéztünk a tengerhez. 

Amúgy érdemes még itt tudni valamit a területről: rohadt sok a nyuszi mindenfelé, tök édik, meg a mókus, madárkák stb, és az időjárás elég fura, kellemes tavaszi, ha süt a nap meleg van, amúgy felhős és néha esik. Amúgy kellemes, de nem erre számítottam, már egy kicsit vártam a nyarat, és most visszamentünk egy hónapot.  És ami a legfurább, hogy itt tök sokáig világos van, teljesen összezavar. Este 10-kor megy le a nap, és elég sokáig szürkület van, tehát fél11-kor én még mindig mászkáltam kint, és láttam. Mindig fúj a szél, ez este rosszabb, mert kifejezetten hideg lesz tőle.

A kaja: reggeli is buffet, van fini műzli joghurttal vagy tejjel, kávé, tea, fura kenyérfélék (mazsolás, répás, stb.) felvágottal, sajttal és 2 féle zöldséggel. Ebédről nem is beszélve... Mindig van kirakva külön zöldségsarok, saláta, kukorica, babos csicseriborsós sali, olívabogyó, gomba, stb, nagyin ízletes, és kint lehet a teraszon kajálni, szóval nagyon király. Az egyetemen meg végre olyan terembe vagyunk, ahol levegő is van, lehet hallani, mert kb 70 fős a terem, nem pedig egy nagy előadó.. Eddig az előadások is jók voltak, hát Sándor szeret beszélni... 2 órás előadást tartott, és ugyanaz volt mint tavaly... De volt hydrophonics, permaculture, a magyar ecovillage-ről, Galgahévízről, és ma voltunk Malmö municipal waste treatment helyén, ahol megtudtuk, hogy valahol a világon igenis működnek dolgok. Egy mondat, mint száz: Lili, vigyél magaddal Stockholmba!!! Tegnap du amúgy elugrottunk Malmöbe egy kicsit, Burlovból vonattal 5 perc, és hát annyira ki hangulatos. Voltunk egy temető parkban, sima parkban is, kin kanálisokkal és rengeteg nyuszival és madárral, ott főleg nyári ludak mászkáltak mellettünk, mint Gentben a libák. A csavart tornyot csak messziről láttuk, nem sikerült a parkhoz eljutni. 

Ma meg du kitalálták, hogy csoportokba kell majd dolgoznunk, pontosabban megbeszélni az eddig látottakat, hallottakat és reflektálni rájuk, és persze szépen össze kellett vegyülni, jó kis közép-kelet-európai csapatba kerültem lengyelekkel és szlovákokkal vicces volt. De amúgy jó ötlet, kivéve az, hogy majd a saját gondolatainkat le kell majd írni minden modul végén, tehát elvileg a kurzus végéig kell majd küldeni egy 10-12 oldalas irományt. Ma este meg megint megyünk Burlovba, elvileg több buli is lesz, de mi a tavaly szlovák csávóhoz, Luboshoz, mert tegnap volt a szülinapja, azt főzőcskézünk egyet. 

Tehát jó itt a levés, a svédek tudnak élni... Lehetne mit tanulni tőlük, csak ilyen apróságokra is odafigyelnek egy szemétlerakó/feldolgozó helyen, hogy oda az egyik homokdombnak az oldalába fészkelő madaraknak minden évben megcsinálják azt a domboldalt, tisztán tartják és még állatorvos is van ott, ha bármi történne... Csúnyán sötét középkor van otthon. 

Nah megyek, majd még leszek, most már van net!! :) Remélem otthon minden ok, írjátok meg mi újság!

Puszi mindenkinek! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://misomy.blog.hu/api/trackback/id/tr854598693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iselilja 2012.06.19. 20:35:21

Hej,
örömmel olvasom, hogy tetszik odakint. :-) Természetesen akkor jössz Stockholmba, amikor csak szeretnél (de javasolnám, hogy vagy kora ősszel, vagy Karácsonykor gyere majd; mert akkor érdekes, és mert akkor van ócsóért repjegy). Lesz majd hely a lakásban (ami egyébként úgy néz ki, hogy megvan!). Majd írd meg, hogy miket fogtok csinálni még, hova látogattok el.
Nem lehet tudni előre a három hetes programot? Nem mentek Växjö-be, amit mondtam? :P
Skåne egyébként tényleg baromira szép, képzelheted milyen volt, amikor ősszel voltam és minden színes volt. :-)) Amúgy most hány fok van?
Na, kiirigykedtem magam. Megyek még tanulni meg ilyesmi. :-)
Pápá, egyél sok köttbullar-t és majd egyél oreos csokit (amit a Lidl-ben nem lehet asszem kapni, csak svéd supermarketekben).
süti beállítások módosítása